Hoe werkt een cv-ketel?

07 oktober 2019

U heeft er vast weleens aan gedacht: Hoe werkt mijn cv-ketel eigenlijk? In dit artikel proberen we u dat in simpele taal uit te leggen. De cv-ketel is het hart van de verwarming in uw huis. ‘Cv’ staat daarom ook voor centrale verwarming.

In de ketel zit een ontsteker die ervoor zorgt dat de brander aan gaat (Tegenwoordig is deze ontsteking elektronisch). De brander verbrandt gas waardoor er warmte ontstaat. Met die gestookte hitte wordt er water verwarmd. Belangrijk hierbij is de ventilator. Deze zorgt ervoor dat de restgassen via de schoorsteen weg worden gevoerd. Ook voert de ventilator lucht aan omdat er voor de verbranding van gas ook zuurstof nodig is.

Om het warme water door uw huis te verplaatsen is er de circulatiepomp. Deze pomp zorgt ervoor dat het water in de verwarmingen terecht komt. Als u de temperatuur in het huis aan wil passen, gebruikt u de thermostaat. Deze thermostaat regelt hoeveel warm water er door de verwarmingen heen stroomt. 

De Cv-ketel bestaat dus uit heel wat onderdelen. Als deze onderdelen niet goed worden gecontroleerd, werkt de cv-ketel minder efficiënt en minder veilig. Daarom is het van belang dat alleen experts de Cv-ketels onderhouden. Die experts hebben wij in huis. Als u op zoek bent naar een onderhoudsabonnement kunt u bij ons terecht. Op onze site kunt u de verschillende abonnementen vinden die wij aanbieden.