Bespaartips

Besparen is eigenlijk heel makkelijk en iedereen kan het. Door slim om te gaan met energie kunt u een hoop kosten besparen. Goed voor uw portemonnee en goed voor het milieu. Hiermee sla je dus twee vliegen in één klap. Hulp bij besparen? Hartman Installatie geeft een een paar praktische tips, om snel en makkelijk te kunnen besparen.

 • Thermostaat: Mag het een graadje lager?

  De thermostaat een graadje lager zetten levert ongeveer 5% vermindering van het gasverbruik op. Met een klokthermostaat kunt u de thermostaat lager zetten wanneer u overdag langer weg bent. 

  Besparing per jaar bij gemiddeld verbruik €32,-

 • Thermostaat: Tijdig in nachtstand zetten.

  Door de thermostaat tijdig in nachtstand te zetten bespaart u aanzienlijk op uw energiekosten. Met een klokthermostaat kunt u dit gemakkelijk instellen en hoeft u hier niet meer op te letten. Op gasverbruik kan dit een besparing van 4% betekenen.

  Besparing per jaar bij gemiddeld verbruik €25,-

 • Gang of hal: Tochtstrip noodzakelijk?

  Veel warmte en energie gaat verloren door kieren en naden in de woningen. Door het aanbrengen van tochtstrips worden deze kieren en naden verminderd en levert dus energiebesparing op. Een brievenbusborstel is ook relevant.

  Besparing per jaar bij gemiddeld verbruik €45,-

 • Meterkast: Maakt u gebruik van dubbeltarief?

  Profiteert u al van een dubbeltarief? Hierbij wordt een dag- en een nachttarief berekend. Het nachttarief is een laag tarief dat ook wel daltarief wordt genoemd. Door het gebruik van uw elektrische apparaten in het daltarief kunt u aanzienlijk besparen. Zet de wasmachine, droger of vaatwasser 's nachts aan en bespaar energie.

  Besparing per jaar bij gemiddeld verbruik €20

 • Meterkast: Maakt u al gebruik van zonnepanelen?

  Door gebruik te maken van zonnepanelen maakt u gebruik van de gratis energie van de zon. Duurzaam is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Bespaar dus snel en maak gebruik van de zon. Zie hier ook onze informatie over zonnepanelen.

  Besparing per jaar bij gemiddeld verbruik onbeperkt.

 • Woonkamer: Omkasting van radiator, is dit slecht?

  Het omkasten van radiatoren kan soms een verfraaiing betekenen van uw interieur. Het is echter bijzonder slecht voor het rendement van uw radiator en dus voor uw energieverbruik. Door te kiezen voor mooi gevormde radiatoren (zie radiatoren) hoeft deze omkasting niet noodzakelijk te zijn.

  Besparing op jaarbasis bij een gemiddeld verbruik €75,-

   

 • Woonkamer: Gordijnen dicht.

  Het sluiten van de gordijnen 's avonds kan een mooie besparing opleveren. Dit scheelt namelijk een hoop stookkosten.

  Besparing per jaar bij gemiddeld verbruik €12

 • Woonkamer: Thermostaat versus thermostatische kranen.

  Is uw woonkamer voorzien van een thermostaat, dan is het niet juist om daar ook thermostatische kranen op de radiatoren te plaatsen. De ketel gaat hierdoor pendelen. In de overige delen van de woning wel thermostatische kranen plaatsen levert een mooie besparing op.

  Besparing per jaar bij gemiddeld verbruik €65,-

   

   

 • Woonkamer: Vloerverwarming of radiatoren.

  Wanneer het mogelijk is, is het beter te kiezen voor vloerverwarming. Met vloerverwarming is het mogelijk met lage termperaturen te stoken in uw woning. Ten opzichte van radiatoren is het mogelijk 10 tot 15% op uw stookkosten te besparen.

  Besparing op jaarbasis bij gemiddeld verbuik 10 tot 15% op stookkosten

 • Woonkamer: Stop slurpgebruik door apparatuur.

  Veel van onze algemene apparatuur bevindt zich in de woonkamer. Bijvoorbeeld de tv of dvd-speler. Laat deze apparatuur niet onnodig op standby staan. 

  Besparing op jaarbasis bij gemiddeld gebruik €64,-

 • Woonkamer: Gebruik spaarlampen!

  Verlichting is onmisbaar in onze woningen. Toch zijn nog vele huishoudens voorzien van gloeilampen. Door deze te vervangen voor spaarlampen kunt u een behoorlijke hoeveelheid elektrische energie besparen.

  Besparing op jaarbasis bij gemiddeld verbruik €30

 • Woonkamer: Elektrisch verwarmen duur of goedkoop?

  Elektrisch verwarmen is in vergelijking met verwarmen op gas duur. Wanneer elektrische verwarming zo min mogelijk wordt gebruikt is er besparing mogelijk.

  Besparing op jaarbasis bij gemiddeld verbruik €28